Postet 31.07.2008 10:53
Haukelifjell og Hardangervidda vest

Så sitter jeg her og skriver litt i bloggen min etter å ha avsluttet nok et langt og nesten ubeskrivelig flott fjelleventyr.

Jeg har fått gleden av å oppleve et unikt ørretfiske inne i et storslått fjellområde, sammen med en sommervarme helt uten sidestykke.

Det har faktisk vært så varmt at det til tider ble litt for mye av det gode, og en rød nese ble resultatet av det.

Uansett så velger jeg å takke høyere makter for at nettopp jeg fikk oppleve dette, og her har det utvilsomt vært høy velvære faktor for både kropp og sjel.

Fra teltdøra har jeg en fantastisk utsikt over Ulevåvatnet, Store Nup, Trollnup og Vesle Nup.

På tur i storslåtte omgivelser. Det er pluss 27 grader og helt vindstille denne dagen. Jeg skal nå inn å prøve fiskelykken i Nupstjørna.

Kaldt fjellvann fra bekken smaker fortreffelig på en varm dag som denne. Det er ganske unikt å kunne drikke vann direkte fra bekken uten å måtte desinfisere dette først.

En liten stopp for å nyte utsikten utover Ståvatnet og Kjelavatnet. Store Nup masivet ruver i bakgrunnen.

Jeg tar en tur oppom Trolltjørn, med sine fantastiske omgivelser. Her kan man fortsette opp Trollholene til toppen på Store Nup.

Fremme ved Nupstjørn tar jeg en lang lunch før fiskeutstyret klargjøres. Det var ingen vak å se, men resultatet etter noen timers fiske ble to fine ørreter på rundt 500gr.

Godt gjemt bak en liten høyde kom jeg over et stort revehi. Sannelig ikke ofte jeg har sett dette.

Tilbake i Ulevåvatnet biter ørreten godt på sene ettermiddager og kvelder. Størrelsen varierer mellom 300 - 500gr.

Nydelig farge på fiskekjøttet.

Så til turens store ørret opplevelse. Langt inne på Vestvidda et sted bet denne "ruggen" på sluken en sen kveldstime. Vekta stoppet på 1200gr, og min lille karbonstang på under 2 meter knaket og bar seg ille alle de lange 30 minuttene kampen med storfisken varte.

Snakk om K-verdi. Min store Brusletto kniv blir plutselig fryktelig liten der den ligger.

Tilbake i hovedcampen ved Ulevåbotnen er bålet tent og jeg ser frem til dagens middag.

På en stein like ved har jeg det som skal til for å lage en utrolig god og hurtig fiskemiddag.

Bålet brenner ut, og på haugen med glør legges fiskene som er pakket godt inn i folie. 10 minutter senere er alt klart. Det smaker himmelsk. Fiskekjøttet bare smelter på tungen.

Etter middagen brygger det opp til uvær. Mørke skyer trekker innover Store Nup. Her er det bare å gjøre seg klar til en skikkelig tordenbyge.

Med et braker det hele løs. Tordendrønn fulgte lyn og lyn fulgte tordendrønn i en endeløs rekke, og alt syntes å skje samtidig. Etter mange timer og bøttevis med regn, var det hele over for denne gangen.

Etter noen dager ved Ulevåbotnen trekker jeg nok en gang innover Vestvidda. Været er bare helt uvirkelig flott, med en varme som bare må oppleves for å skjønne. Svetten renner i strie strømmer nedover panna. Godt å være fremme ved et nytt fiskevann. Fiske først, bade etterpå.

Som en nomade vandrer jeg Vestvidda på kryss og tvers de påfølgende dagene.

Noen toppturer ble det også tid til. Her sitter jeg på Verjesteinsnuten, som med sine 1650 moh kan skilte med en fantastisk utsikt.

Snønut med sine 1620 moh ligger bare et steinkast bortenfor Verjesteinsnuten, og her har er det stup rett ned til Ulevåbotnen og Ulevåvatnet.

Foruten noen kraftige tordenbyger på ettermiddagene, strålte solen fra en nesten skyfri himmel alle dagene på turen.

Siste kvelden, og jeg står nede ved Ulevåvatnet og fisker i det solen går ned inne i Middyrdalen.

Tor-Atle...

..............................................................................................