Postet 10.08.2009 22:11
Toppturuke i og rundt Longyearbyen

Dag nummer: 0
Dato: 03.08.2009
Posisjon: Sauda
Temperatur: +13 grader
Vind: 0m/s
Distanse gått i dag: 0km

Da er det igjen tid for å sette kurs for Spitsbergen og isbjørnland. Foran meg ligger en snau uke med fantastiske toppturer i områdene rundt Longyearbyen, Bjørndalen, Endalen, Todalen og Bolterdalen. Listen over fjelltopper som skal besøkes i løpet av disse dagene er lang, så nå håper jeg bare at været skal vise seg fra sin aller beste side. Klokken 23:30 lander jeg på Svalbard Lufthavn, og første topptur starter klokken 08:00 i morgen tidlig, så her blir det full fart fra første stund.

Dag nummer: 1
Dato: 04.08.2009
Posisjon: N78.13.046 E015.39.057
Temperatur: +8 grader
Vind: 0m/s
Distanse gått i dag: 18,6km

Da er jeg endelig i gang med min toppturuke her på Svalbard. Været kunne ikke ha vist seg fra en bedre side, så derfor tok jeg like godt tre topper på en gang i dag. Turen oppe på fjellryggen høyt over Larsbreen er en flott opplevelse, med en unik utsikt til Longyearbyen og fjellene rundt. Ikke så mye som et vindpust var å kjenne underveis på dagens tur, så dermed var det duket for en skikkelig drømmedag i fjellet. Nå er det bare å håpe at været blir like fint i dagene fremover, slik at jeg kan sette kurs for nye og spennende områder.

Dag nummer: 2
Dato: 05.08.2009
Posisjon: N78.13.046 E015.39.057
Temperatur: +9 grader
Vind: 0m/s
Distanse gått i dag: 19,9km

Dagen fjelltur til Nordenskjoldtoppen 1050 moh, ble en skikkelig høydare. Makan til utsikt skal man lete lenge etter, og at det til og med skulle bli helt vindstille og sol fra en knall blå himmel denne dagen, er nesten for godt til å være sant. Ruten til toppen var bratt og noen steder luftig, men veldig fin å gå. Dette er en topptur man bare må ha med seg om man befinner seg i Longyearbyen. Nå blir det noen timer med hvile før jeg legger ut på en ny topptur. Det som er helt sikkert er at det er nok topper å ta av.

Dag nummer: 3
Dato: 06.08.2009
Posisjon: N78.13.046 E015.39.057
Temperatur: +6 grader
Vind: 1m/s
Distanse gått i dag: 32,6km

I dag ble det to ulike fjellturer i tett tåke og lett regnvær. Turen til Platåberget og Ninavarden gikk opp via Tverrdalen, og ned via Skjæringa. En skikkelig fin tur selv om tåken tidvis var svært så tett. Turen til Sukkertoppen gikk opp via Gruvedalen, og så bratt opp til toppen via en svært ustabil steinur. Godt jeg er unkar og spellemann, for dette var med livet som innsats. Etter å ha ført meg inn i vardeboken, satte jeg kursen for vannledningsdalen, som jeg fulgte ned til bebyggelsen igjen. I dag har jeg sett flere ryper enn jeg har gjort på ett år hjemme i Sauda. De er så tamme at man kan gå på rypejakt med en skistav. Helt utrolig merkelig oppførsel på disse fuglene. Man kan jo også jakte reinsdyr med skistav, så de er også ganske så rare skapninger. Vel jeg er en rar skapning jeg også, så jeg kan jo også bli jaktet på med skistav for den del. I morgen er det en ny turdag, så her er det bare å henge med.

Dag nummer: 4
Dato: 07.08.2009
Posisjon: N78.13.046 E015.39.057
Temperatur: +9 grader
Vind: 0m/s
Distanse gått i dag: 11,6km

Er det en topptur jeg ha sett frem til, så er det turen til Hiorthfjellet. Dette fjellet som har fanget min oppmerksomhet gang på gang er endelig beseiret. Været på dagens topptur var helt utrolig fint, og utsikten fra toppen kan ta pusten fra de aller fleste. Lexfjellet, Krokfjellet, Spiret, Ramfjellet og hundrevis av andre topper ruver i horisonten som kvasse blyantspisser, og jeg må innrømme at jeg blir svært så ydmyk her jeg står. Ord blir fattige på slike dager, men det som er helt sikkert er at jeg føler meg utrolig priviligert som får oppleve dette, og jeg vil aldri på noe tidspunkt i livet ta dette som en selvfølge. I morgen er det siste turdag, før avreise til fastlandet.

Dag nummer: 5
Dato: 08.08.2009
Posisjon: N78.13.046 E015.39.057
Temperatur: +6 grader
Vind: 0m/s
Distanse gått i dag: 17,3km

Da er det igjen tid for å skrive de aller siste ordene i en turblogg. Det har vært noen fantastiske turdager, med mange unike tur og naturopplevelser i og rundt Longyearbyen. Jeg har fått oppleve dramatiske brefronter, majestetiske fjellformasjoner, yrende fuglefjell og en altoppslukende arktisk tundra, med en mangfoldig flora og fauna. Den arktiske stillheten man opplever når man er på tur her oppe, setter også dype spor. Dette er en type stillhet man ikke finner andre steder, og den må oppleves for og skjønnes. Selv om jeg nå vender nesen hjemover igjen, betyr ikke det at jeg er ferdig med Svalbard. Om ikke lenge er jeg tilbake i Longyearbyen, denne gang for å oppleve landskapet med vinterdrakten på.

Tor-Atle...

..............................................................................................