Postet 19.10.2010 11:14
Tinderangling i Rosendalsalpene

Jeg kjenner et aldri så lite sug i magen i det jeg rusler forbi toppen på Andersfjellet, og kan rette blikket mot noen av de vakreste og mest unike fjellformasjonene som er å finne i Hordaland fylke.

Synet av den skarpe toppeggen, får minnene om min aller første solotur over den mye omtalte Bjørndalstraversen til å strømme på, minner som får blodpumpen til å øke takten, og hårene på kroppen til å reise seg.

Jeg har på denne turen satt meg som mål å komme meg opp på toppen av vestre Bjørndalstind 1426 moh, noe som betyr klyving og lett balansekunst gjennom et område med store kampesteiner og stedvis luftige utspring.

Etter en to timers kjøretur fra Sauda til Rosendal, er jeg omsider fremme i Muradalen hvor selve gåturen starter. Jeg velger å parkere bilen like ved skiltet som forbyr videre kjøring.

Etter noen hundre meter langsetter grusveien, og etter at man har steget over en betongbro, får man øye på disse steinmurene på venstre side av veien. Her starter stien som jeg skal følge et stykke oppover, og som til slutt ender inne i Bjørndalen.

Her har jeg kommet ut av bjørkeskogen, og skal snart ta av hovedstien.

Like ved høyde 829 møter man noen små steinvarder, og når man kommer nedenfra Muradalen skal men her ta av til venstre, og så fortsette turen oppover mot toppen av Andersfjellet.

Fjellet Ulvanosa ruver i sør-vest.

Jeg nyter her den fine utsikten utover Kvinnheradsfjorden.

Terrenget oppover mot Andersfjellet.

Her har jeg kommet frem til toppvarden på Andersfjellet.

Her ser man ruten videre mot toppen av vestre Bjørndalstind.

Fra starten på den luftige delen av ruten mot toppen av vestre Bjørndalstind, har man en fin utsikt over Bjørndalen og Øyravatnet.

I vest ser man fjellet Melderskin, og andre omkringliggende alpetopper.

Traseen oppover mot toppen på vestre Bjørndalstind.

Ruten kan til tider virke svært luftig og eksponert, som her med et nesten fritt fall på 600 meter ned i Bjørndalen.

Dette er den mest krevende delen av ruten mot toppen, og her hjelper det å holde fokus på det som er like foran deg, og ikke det som ligger 600 til 800 meter lavere enn der man nå står.

Den siste delen av ruten mot toppvarden er nesten helt flat.

En villmann har gått inn for landing på toppen av vestre Bjørndalstind 1426 moh.

Utsikt til Melderskin med sin flate toppkrone.

Jeg sørger også for å skrive noen kloke ord i vardeboken som ligger på toppen.

Her ser man den mest luftige og eksponerte delen av Bjørndalstraversen, som fører over til Juklavasskruna.

Bildet viser toppen og den helt fantastiske buen på foten av Juklavasskruna.

Dette blir for meg opplevelsen av det gode liv.

Her ser man ruten fra toppen av Andersfjellet og videre over Bjørndalstindane, Juklavasskruna, Bjørndalsnuten og ned i Bjørndalen. Den gule delen er den delen som til tider kan virke noe luftig og eksponert.

Etter å ha tilbrakt flere varme og vindstille timer på toppen av vestre Bjørndalstind, setter jeg kursen hjemover med solen som fast følgesvenn, og minnene om nok en drømmetur i Rosendalsalpene.

Tor-Atle...

..............................................................................................