Postet 07.12.2011 20:02
Sambandsleder'n

For noen år siden ble jeg kontaktet av det lokale politiet i forbindelse med behovet for en kjentmann under en leteaksjon i Svandalsfjella, og det var under denne leteaksjonen jeg fikk sett hvilke enorme utfordringer det lokale hjelpekorpset hadde med tanke på et velfungerende samband i høyfjellet.

Helt siden den gang har jeg syslet med tanken på å melde meg inn i det lokale hjelpekorpset, men det skulle altså bli august 2011 før jeg kom sålangt.

I dag er jeg både medlem og sambandsleder, og mine vel 22 år med radioerfaring og radioteknikk som hobby har vist seg å være svært nyttig i den korte tiden jeg har fungert som sambandsleder i hjelpekorpset.

Jeg skal innrømme at jeg hadde helt klare mål og meninger om hvordan sambandet i hjelpekorpset skulle utformes, og styremedlemmene tenkte nok sitt da de for en kort tid tilbake fikk servert min nokså rødglødende investeringsplan for et helt nytt og fremtidsrettet samband i Sauda Røde Kors Hjelpekorps.

I dag vil jeg rett og slett bare glede meg over det faktum at Sauda Røde Kors Hjelpekorps har fått et samband ulikt noe annet, og det at jeg som sambandsleder nå er i stand til å opprette et velfungerende samband uansett hvor en skade, sykdom eller ulykke skulle opptre både innenfor og stedvis langt utenfor Sauda kommune.

Uten solid støtte og stor velvilje fra det lokale næringslivet, og andre aktører utenfor Sauda, ville det vært helt umulig for oss i hjelpekorpset å realisere dette store, og svært så etterlengtede sambandsløftet.

En stor takk til dere alle sammen !

På Ravnafjell 983 moh har Statkraft gitt oss muligheten til å innplassere vår nye repeater-stasjon, og her ankommer jeg radiolinje-stasjonen med antennen som jeg skal montere 25m oppe i masten. Det ble utvilsomt noen svært så kraftkrevende turer opp til Ravnafjell før alt nødvendig utstyr var på plass, og selve jobben med utstyrsmontasjen kunne starte.

I et nydelig vintervær og med en fantastisk utsikt mot Sauda, utfører jeg jobben med å montere repeater-stasjonens antennen oppe i masten. Sauda ligger denne dagen skjult under et tykt lag med tåke.

Værforholdene her oppe på vinterstid, setter svært store krav til de utstyret som skal monteres i masten. Kun det beste er godt nok.

Tåka ser ikke ut til å slippe taket denne dagen.

En svært så fornøyd sambandsleder konstanterer at jobben med antennemontasjen er vel utført.

Med antennejobben på Ravnafjell unnagjort, er det tid for å bygge selve repeater-stasjonen. Her ser man radioer for repeater RX og TX, samt en linkradio. Duplexfilter, powersupply, repeatercontroller og diverse kabling må også til for å få det hele til å fungere.

Her ser man en S871 repeaterkontroller som har til oppgave å sørge for åpning, lukking, link og andre viktige funksjoner på vår repeater-stasjon.

Her har jeg montert 3 stk. Tait TM8110 radioer på en felles skinne.

Alt utstyr monteres i et solid 19" rack chassis. Her har duplexfilter, powersupply og radioer kommet på plass.

Etter at selve utstyrsmontasjen er ferdig, utfører jeg en del programmering før jeg pakker det hele ned i en stor ryggsekk, og gjør klart for nok en rask "løpetur" opp til Ravnafjell.

Med repeater-stasjonen trygt plassert inne i hytten på Ravnafjell, er det tid for å ta frem den store esken med alle de nye mobilradioene.

Jeg valgte å bruke Icom F5022 i det nye sambandet til Sauda Røde Kors Hjelpekorps. Dette er en svært liten og enkel radio, som jeg er sikker på kommer til å gjøre en meget god jobb i årene fremover.

I hver radio monterer jeg inn et lite kort som gjør det mulig for oss å benytte "scrambling", eller taleforvrengning på vårt nye VHF-samband, noe jeg som sambandsleder ser på som svært nyttig og hensiktsmesssig i ulike situasjoner.

Røde Kors hytta i Åbødalen er først ut med ny radio, og her er jeg i full sving med montasjen.

Alle radioene blir tilkoblet nye og veltilpassede antenner. Uten en god antenne, intet godt samband.

Med radiomontasjen på Røde Kors hytta inne i Åbødalen unnagjort, har tiden nå kommet for å montere nytt sambandsutstyr i den flotte KO-hengeren vår.

Med KO-henger jobben unnagjort, er det bare å brette opp ermene og fortsette radiomontasjen, og denne dagen er det mannskapsbilen vår som står for tur.

Med radiomontasjen i mannskapsbilen unnagjort, skulle man jo anta at sambandsprosjektet var ferdig, men slik er det ikke. Nå er det ny antenne og ny radio i KO på Røde Kors huset som står for tur, og etter det er det ny infrastruktur og nye radiosendere for et nytt sporingssystem som skal på plass.

Å joda, mange dugnadstimer og mange liter svette har det blitt sålangt, men jeg liker det, herregud som jeg liker det !


Tor-Atle...

..............................................................................................